GLAMOUR.PL

BLOG GLAMOUR.PL

Jesteśmy online

Co wiesz o aspartamie?

Co wiesz o aspartamie?

Skład żywności przetworzonej może przyprawiać o zawrót głowy, na liście dodatków znajdują się bowiem składniki o trudnych do wymówienia nazwach, które gwarantują pożądany smak i trwałość produktów. Niektóre z nich mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm człowieka, inne – takie jak aspartam – mają szereg cennych właściwości. Czym tak naprawdę jest ta substancja?

Mianem aspartamu określa się sztuczny słodzik, który z powodzeniem może zastępować cukier. Aspartam jest od niego znacznie słodszy (ok. 200 razy) i dużo mniej kaloryczny, co czyni go ulubieńcem producentów żywności dietetycznej.

Jakie
związki chemiczne wchodzą w skład aspartamu?
Słodzik aspartam zawiera głównie kwas asparaginowy oraz fenyloalaninę.

Aspatam czy Aspartan?

Aspartam, aspatam, aspartan – nazwy te są używane zamiennie w odniesieniu do sztucznego słodzika, jednak tylko pierwsza z nich jest prawidłowa. Pozostałe to przejęzyczenia, powszechne w mowie potocznej i na forach poświęconych odżywianiu.

Czy aspartam jest szkodliwy?

Osoby, które mają tylko mgliste pojęcie o tym, co to jest aspartam, są nierzadko przekonane o jego szkodliwości. Samo określenie: "sztuczny słodzik" działa na jego niekorzyść, ponieważ wywołuje negatywne skojarzenia z groźnymi chemikaliami. Pewną dozę sceptycyzmu wywołują również właściwości aspartamu, czyli możliwość uzyskania słodkiego smaku przy obniżonej kaloryczności produktu. Szkodliwość aspartamu to jednak mit. Jak wykazały dziesiątki badań naukowych, ten sztuczny słodzik można stosować bez obaw o zdrowie, pod warunkiem, że jego spożycie nie przekracza ustalonych norm.

Produkty z aspartamem są bezpieczne zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Należy jednak pamiętać o tym, by nie podawać ich osobom chorym na fenyloketonurię.

Produkty z aspartamem

Niskokaloryczne desery, odtłuszczone jogurty i napoje dietetyczne to tylko kilka z wielu produktów spożywczych, które mają w swoim składzie aspartam. Sztuczny słodzik jest dodawany także do środków farmakologicznych oraz żywności, która – co ciekawe – nie ma klasycznie słodkiego smaku (sosy sałatkowe, keczup, marynaty itp.). Produkty zawierające aspartam są szczególnie popularne wśród osób chorych na cukrzycę, które w związku z przebiegiem choroby muszą ograniczać spożycie cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodkich pokarmów.

Aspartam – czyli słodzik zamiast cukru

Sztuczny słodzik aspartam to wybór diabetyków, ale nie tylko. Uznanie zyskał również wśród osób, które walczą z nadwagą lub otyłością. Jak wiadomo, odchudzanie wiąże się z szeregiem wyrzeczeń, a wykluczenie słodyczy z jadłospisu i przyzwyczajanie się do picia gorzkiej kawy i herbaty to zwykle jedne z pierwszych zaleceń dietetycznych. Dla osób przyzwyczajonych do spożywania dużych ilości cukru i słodkości, podstawowe zasady odchudzania mogą wydawać się bezlitosne. Z pomocą słodzików są jednak w stanie kontrolować dietę i wytrwać w swoich postanowieniach.

Zastąpienie cukru słodzikiem to dobry pomysł również w przypadku osób podatnych na próchnicę – aspartam nie przyczynia się do rozwoju ubytków, dzięki czemu sprzyja zachowaniu zdrowia jamy ustnej.

Potencjalne skutki uboczne aspartamu przez długi czas były przedmiotem licznych debat i badań. Obecnie nie musimy zadawać sobie pytania: "Czy aspartam jest szkodliwy?", ponieważ wyniki badań jednoznacznie wskazują, że słodzik ten jest bezpieczny, a jego spożycie może mieć pozytywne skutki dla zdrowia.

9KOMENTARZE
Tagi:

Dodaj komentarz

System antyspamowy.

Żeby dodać komentarz zaznacz kolory: niebieski czarny
Wyślij

KOMENTARZE (9)

PILNE

Mogłby ktoś udzielić informacji na temat autora tekstu? Potrzebne do celów naukowych

julka

brzmi naprawdę bardzo nie zdrowo ale skoro aspartam został przebadany to wierzę, że nie jest szkodliwy. Przyznam że nie zwracam uwagi na skład produktów jakie kupuje, jem po prostu to co lubię ale dobrze wiedzieć pewne rzeczy.

oliwia

Często kupuje produkty zdrowe sprawdzam skład i staram się wyeliminować każdy rodzaj złych czy nie korzystnych składników w nim. Aspartam w normalnych ilościach nie jest szkodliwy. Moja rodzina mniej choruje nie łapią nas infekcje ani alergie a wszystko to tylko pilnowanie zdrowej diety. polecam

Jaga

Po wizycie u diabetologa pierwsze padło właśnie stwierdzenie o odstawieniu slodyczy i cukru. Pierwsze gorzkie kawy odrzucały mnie smakiem. Przywykłam, pije gorzka kawę i herbatę. Bez przekonania podchodziłam i podchodzę do słodzików, gdyz moim zdaniem zmieniaja smak pitych napoi.

Jasiek

Moja żona ma hopla na punkcie różnych cud diet i tego całego odchudzania. Dla niej te słodziki to chleb powszedni, zero cukru, zero czekolady tylko słodziki. Ja jestem tradycjonalistą i bez cukru bym nie potrafił żyć i za żadne skarby świata ani ja żony ani żona mnie nie przekona, żeby to zmienić. Ot, ośli upór na starość

Tomasz

Ludzie, to jest sponsorowany artykuł! Nawet zdjęcia są identyczne z innymi artykułami, które ukazały się w tym samym czasie w innych magazynach ale z dopiskiem "artykuł sponsorowany". Aspartam jest bardzo szkodliwy! Zawiera substancje, które niszczą komórki nerwowe i mogą doprowadzić do nowotworów mózgu. I nie jest prawdą, że badania tego nie wykazują, bo wykazują i to coraz więcej. Nie jest natomiast dziwne, że jak w przypadku papierosów, azbestu czy bisfenolu niby wszystkie badania mówiły o nieszkodliwości (w rzeczywistości nie wszystkie), a głosicieli przeciwnych tez odsyłało się do wariatkowa (w przenośni oczywiście).

lolek

Ile dostaliście od producenta tej trucizny - aspartamu - za napisanie tego artykułu?

O mnie

Nasze wydarzenia, relacje, konkursy, recenzje, rekomendacje i dużo dużo więcej!

Miesięcznik Glamour dostępny już na tabletach i smartfonach

AUTORZY

NAJPOPULARNIEJSZE

Złote łańcuszki gwiazd

Złote łańcuszki gwiazd

Delikatne, cienkie, złote, z niewielkimi zawieszkami! Zobaczcie naszyjniki, które pokochały gwiazdy!

REGULAMINY AKCJI

Wyniki konkursów